Meditation är en viktig del av din praktik och tillsammans med pranayama (andning) och asanas (kroppspositioner) bildar de ett system för ökad hälsa och välbefinnande. Även om de flesta världsreligioner har inslag av kontemplation och meditation så behöver du inte vara troende för att ta del av de hälsofrämjande effekterna som en regelbunden meditationspraktik ger. I dag finns det gedigen forskning som visar på de positiva effekterna med meditation och tekniken har nu sin plats i både skolor, vård och i affärsvärlden.

Meditation är en speciell närvaroträning som hjälper dig att bli mer uppmärksam på dina tankar och känslor så att du kan styra din reaktion. Vi blir dagligen översköljda av en mängd intryck och din hjärnas uppgift är att snabbt filtrera bort det som är onödigt och fokusera på det som är viktigt ur ett överlevnadsperspektiv. Hjärnan är ständigt påslagen och skannar omgivningen efter faror. Den flyttar fokus snabbt men är inte särskilt uthållig. Vi tappar snabbt fokus.

Det finns många meditationstekniker som tränar dig att hålla kvar fokus och träna din “monkey mind” att inte fara iväg i tanken. Det låter kanske lätt, men för oss hypersensibla nutidsmänniskor så är det en utmaning att bara fokusera på en sak och inte multitaska.

Prova…

Sätt dig ned på en stol. Fötterna i golv och ryggen rak. Du strävar efter en hållning som är stolt men avslappnad. Slappna av, ta tre djupa andetag. Andas in genom näsan och ut genom munnen. Sedan sluter du läpparna utan att bita ihop käken och andas ut och in genom näsan. Flytta nu fokus till dina näsborrar. Andas in och känn den kyliga luften strömma in genom näsborrarna, andas ut och känn den uppvärmda luften strömma ut genom näsborrarna. Följ med varje andetag, in och ut. Bara fokusera på dina näsborrar.

Hur många andetag kan du ta innan du märker att du har försvunnit iväg i tanken? Sätt en timer och börja med fem minuter. För att underlätta, sitt i ett tyst rum och slut ögonen så har du minskat intryck från två av dina sinnen. Efter en vecka ökar du på med fem minuter till och så fortsätter du till du når 30 minuter, gärna dagligen. Se det som ett ovetenskapligt experiment. Utvärdera efter en månad.

När du har en fungerande praktik för basbehov så finns det en uppsjö av olika tekniker. Kolla in Insight timer eller head space för ledda meditationer.

För att lättare komma igång med meditation kan det vara bra att gå en kurs. Jag håller regelbundet i workshops och kurser på USIF i Uppsala. Jag kan också komma ut till din arbetsplats och hålla i meditationsklasser. Hör av dig så berättar jag mer.

Karolina at happyfaceyoga.se