Ta ett djupt andetag, hela vägen ned i magen. Låt andetaget landa i kroppen och när det är dags andas långsamt ut genom munnen. Hur känns det?

Andetagets uppgift är att transportera syre till kroppens vävnader och transportera bort koldioxid från kroppens vävnader. Att andas är en naturlig reflex och andetaget följer oss från första andetaget till vårt sista. Trots att det är naturligt och automatiskt så har många en otillfredsställande andningsteknik. Kroppshållning, stress och sjukdomar påverkar vårt andetag. När vi är stressade så andas vi ofta i bröstkorgen och med en högre frekvens. För ett mer hälsosamt andetag behöver vi sänka frekvensen och låta andetaget fylla hela lungorna. Långsam andning, ca fem andetag per minut ökar mängden syre, sänker blodtrycket och har en positiv effekt på vårt parasympatiska nervsystem. När vi aktiverar vårt lugn och ro system sker en sänkning av stresshormoner och spänningsgrad i våra muskler.

Det finns dock gott om andningstekniker för att träna upp andningsmusklerna.  Det är inte bara dykare och surfare som har nytta att träna andningsteknik. Alla som vill utvecklas i sin träning eller bara stärka hälsan kan ha nytta av att regelbundet träna och stärka andningsmuskulaturen.

Men hur gör man då? Det finns gott om böcker och artiklar om andningstekniker och inom yogan finns det en mängd verktyg för att stärka andningen, pranayama. Ett annat tips är att gå en workshop eller ta en klass som fokuserar på andningstekniker. Jag håller regelbundet i klasser som syftar till att stärka ditt andetag och jag har alltid med en eller flera andningsövningar i mina yogaklasser.

Vill du veta mer om workshops eller klasser. Eller vill du boka in en privat klass med mig för att få tekniker anpassat just efter dina behov? Hör av dig på

karolina at happyfaceyoga.se